9 Nisan 2013 Salı

KAPŞONLU BEBEK YELEĞİ :SARI SARI SAPSARI!


Sonunda bitti:)Güzel kızıma da çok yakıştı yeni yeleği..Cimcimem benim şimdi tam bir civciv oldu ,oyuncağıyla da bana güzelce poz verdi...İyi günlerde giysin ,sağlıkla,mutlulukla eskitsin inşallah..

Bu yelek modelini sizlerle buradaki yazımda paylaştığımda çok beğenmiştiniz.Ben de o hevesle başladığım yeleği dün gece itibariyle bitirip bugün fotoğrafladım.Sıra geldi nasıl ördüğümü sizlere anlatmaya.İnşallah örmek isteyenlere yardımcı olabilir açıklamalarım.

Kızım 17 aylık,bu yeleği seneye de rahatça giyebilir diye düşünüyorum.2-3 yaş için uygun ölçüleri vericem.Siz duruma göre artırıp azaltabilirsiniz ilmek sayılarını.Lanoso Soft Soul marka iple yaklaşık 250 gram kullanarak 3.5 numara şişle ördüm.
Arka parçaya 85 ilmekle başlayarak 3 parmak kadar pirinç örneği ördüm.Sonrasında Kol oyuntusuna kadar düz örgüyle devam edilir.Kol oyuntusu için iki taraftan da 3'er ilmek kesilir.Sonraki her sıra 1'er ilmek ön yüzden kesilir.Bu kesme kenardaki üç ilmek düz örüldükten sonraki ilmekte yapılır.Kollardaki kesmeler ortadaki baklava dilimlerinden ikincisinin köşesine kadar yapılır.


Arkadaki desen üstteki şemaya göre örülür.Şema buradan alıntıdır.Ben ilmekleri kol oyuntusuna başlamadan önce şu şekilde ayırdım:Yanlara 16'şar ilmek düz aradaki ilmekler örnek kısmı.Aradaki ilmeklere şemayı takip ederek örneği kuruyoruz.Kurarken ortada burulan ikişer düz ilmeğin arasında 9 ilmek kesiyoruz ki pileli kısım oluşsun.Şemaya göre ilk sıra şöyle olacak:3 ilmek kes(kol oyuntusu için)sonra 13 ilmek düz ör,1 haraşo,1 artır 1 ilmek sola doğru kes,1 haraşo,6 düz,1 haraşo,1 artır,1 ilmek sola doğru kes,7 haraşo,sıradaki 4 ilmeği ikiye ayırarak burmadan önce aralarında 9 ilmek kesiyoruz(bu kesiği daha sonra pile oluşturucak şekilde dikmeliyiz),sonra yerlerini değiştirerek burma yapıyoruz.

Burgunun nasıl yapılacağını buradaki yazımda anlatmıştım.Sonraki kısım burgudan önceki kısmın tam tersi olacak.Yani 7 haraşo,1 kes,1 sola doğru kes...diye.Sondaki 3 ilmeği de arka sıraya başlarken kesiyoruz.Arka sıradaki ilmekleri örerken düzün üstüne düz,tersin üstüne ters örüyoruz.
Yanlardaki 6 düz ilmeği 6 sırada bir buruyoruz.Onların yanındaki delikli örnekleri örmek için bir sırada 1 artır 1 ilmek sola doğru kes, diye ördüysek diğer sırada 1 ilmek sağa doğru kes,1 ilmek artır diye örücez.Arkaları haraşo olmalı.
Örgü bu şekilde devam ediyor.Ortadaki baklava dilimi ve yanlarındaki delikli motifler kalana kadar örüyoruz.İlmekleri şişten çıkarıp bekletin,sonrasında bütün ilmekleri beraber alarak kapşon örülecek.

Ön parçalara 53 ilmekle başlanır pirinç örgüden sonra iç kısımlar 10 ilmek pirinç devam edilerek örülür.Kol oyuntusu arkadaki gibi yapılır.Ön kısma arkadaki modelin bir kısmı uygulanır.ortalardaki üçlü burgunun arasından 7'şer ilmek kesilir pile yapmak için.Model kurulurken yine kol tarafına 16 ilmek düz ayrılır,araya örnek kurulur,sonra 8 ilmek düz ve 10 pirinç örülür.

Kollara 53 ilmekle başlanır  1 parmak pirinç örgü,peşinden 2 parmak düz örülür.Sonra kol oyuntusu yapılır,diğer parçalardaki kesmeler aynı sırada uygulanır.Parçalar bitince tüm ilmekler tek şişte toplanır kapşon için düz örgüye devam edilir.Benim kapşon biraz büyük olmuş bu yüzden siz başlarken ara ara ilmek azaltmanızı tavsiye ederim.Kapşon patik örülür gibi örülüyor.Onu da başka bir yazımda açıklayayım inşallah.

Örmek isteyenlere kolay gelsin diyorum,açıklamamı istediğiniz herşeyi yorumlarınızda belirtin lütfen.Bazen geciklmeli olsa da yanıtlamaya çalışıyorum:)


Babaannesinin deyişiyle " Arkası bu kadar yakşaklı(güzel)kim bilir önü nasıl güzel":)))

17 yorum:

  1. çok şeker olmuş..hep iyi günlerinde giysin..ellerine sağlık.becerikli olunca ne güzel şeyler çıkıyor ortaya..

    YanıtlaSil
  2. maşallah kızmı güzel hırkamı güzel..tabiki kız güzel ne giyse yakışır :))

    YanıtlaSil
  3. Gercekten cok guzel olmus ne zamandir bakmiyordum sitenize fistik
    da kocaman olmus

    YanıtlaSil
  4. Gercekten cok guzel olmus ne zamandir bakmiyordum sitenize fistik
    da kocaman olmus

    YanıtlaSil
  5. çook yakışmış.. tam sarı civciv olmuş.. iyi günlerde giysin inşallah.. kapüşon üzerindeki desen harika olmuş.. arkası da yüzü de güzel kızımınızın,maaşallah..

    YanıtlaSil
  6. kuzummm çok şeker olmuşsun sen MAAŞALLAH.
    ellerine sağlık canım çok güzel

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel olmuş.Eline sağlık.Bence erkek bebeklere de yapılabilir bir model.Güle güle kullansın tatlı Zeliha.(Maşallah,barekallah.)

    YanıtlaSil
  8. elıne koluna gözüne sağlık...zelış güzel günlerde gıyınsın...

    YanıtlaSil
  9. oyyyyy çok güzel olmuş, civciv... :)

    YanıtlaSil
  10. ELINIZE SAGLIK FILIZ HANIM HARIKA OLMUS MINIK ZELIHAYA DA COK YAKISMIS COK BECERIKLISINIZ GERCEKTEN BAYILIYORUM SIZE BENIM COCUKLARIM BUYUKLER AMA DAHA ONCE SIZI FARKETSEYDIM VE DE SIZIN OKUTACAGINIZIN GARANTISINI ALABILSEM INANIN BIR TANE DAHA COCUGUM OLSUN ISTERDIM AMA SIZIN KIZINIZI INANIN KENDI KIZIM GIBI SEVIYORUM.....

    YanıtlaSil
  11. gerçekten hoş bir yelek modeli.iyi günlerde giysin in.

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel olmuş ellerine sağlık arkadaşım küçük cimcimeyede çok yakışmış böyle mareifetli bir annesi olduğu için sevgili Zeliha çok şanslı iyi günlerde giysin...

    YanıtlaSil
  13. Filiz harika olmuş. Ben hiç beceremiyorum ama annem çok güzel şeyler örüyor, bunu ona göstereceğim. ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  14. hep örmek istediğim bir modeldi filiz hanım.gerçekten süper olmuş.2 yumak ip yettimi acaba.ben kollarını uzatayım diyorum.bayıldımmmmm.birde ipiniz kaç mt.kaç gr.dı.çok teşekür ediyorum.takipteyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yukarda yazıyor canım 250 gram ip kullandım.kolları uzatırsanız üç yumak yeter sanırım..

      Sil
  15. Önünü daha ayrıntıIı anlatırmısın

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.Her blog yazarı gibi yorum okumaya ve cevaplamaya bayılıyorum:))