28 Temmuz 2012 Cumartesi

BEBEKLERDE UYKU EĞİTİMİ-2

Bu fotoğrafı dakikalar önce çektim.Minik kuzum uyku tavşanına dokunarak mışıl mışıl uyuyor maşallah:)Annesi de iftardan önce bloguna yeni bir yazı girmek üzere huzurlarınızda:)

Uyku eğitimi ile ilgili daha önce yazdığım bu yazı çok ilgi çekmişti.Uzun zaman önceydi kızımın uyku eğitimine başlamaya karar vermem.Ama ben işe başlayınca anneanne,babaanne sırayla kızıma bakınca malesef uyku eğitimi yarım kaldı kızımın.Bu arada beşiğinde sallanarak uyumaya devam etti kızım.Gece uykusuna yatarken ise kucağımda pış pışlıyordum.Bu durum tatile kadar devam etti.Annemlere gidince orada bahçede kurulan hamakta uyumaya alışan Zeliha'nın uyku düzeni iyice zıvanadan çıktı.Kucakta salla,hamakta salla yok olmadı en başa dön ayakta salla derken benim kafamda şalterler attı!Yok bu böyle olmaz dedim ,internette uyku eğitimini araştırdım,deneyimli annelere kulak verdim.Tracy Hogg teyzemiz sağolsun onun yazdıklarından epey faydalandım ve 10 gün önce büyük bir kararlılık ve motivasyonla kızımın uyku eğitimine başladım.

Herşeyden önce kararlı olmak ve sabretmek lazım bebeğinize kendi başına uyumayı öğretirken.Ağlayacak,sızlanacak,bin türlü taklayla sizi kandırmaya ,yumuşatmaya çalışacak..Ama yokkkk öyle yağma!Herşey onun mutluluğu ve rahatı için,tabi benim de:)))

Ben Tracy Hogg'un dünyaca meşhur "yatır-kaldır" yöntemini kullanmaya karar verdim.Bu yöntem 3-12 aylık bebekler için uygun.Herşey gayet basit.Uykusu geldiğine emin olduğunuz bebeğinizi sevgiyle kucaklayıp odasına götürüyor,ona en yumuşak ses tonunuzla "yatağının onun için güvenli olduğunu,artık kendi başına uyuyabileceğini,sallanmaya ihtiyacı olmadığını,onu çok sevdiğinizi ve hep yanında olacağınızı"gibi rahatlatıcı şeyler söyleyip yatağına yatırıyorsunuz.Yanına da uyku arkadaşını -ki buradaki yazımda bahsetmiştim uyku arkadaşının ne olduğunu ve ne işe yaradığını- veriyorsunuz.Kucağa alışkın bebeniz kısa sürede ağlamaya başlayacak,hemen kucağınıza alıp sakinleşmesini sağlayıp tekrar yatırıyorsunuz.Bu böylece devam ediyor.Ta ki bebek uyuyana kadar.

Şimdi aslında ben bu yöntemi biraz kendime göre uyarladığımı söylemeliyim.Bu yöntemi ilk uyguladığım gün Zeliha tam 1 saat 20 dakika sonra uyudu!Canımdan bezdim ama uyudu:)Çok ağladı,gözyaşı döktü ama kararlıydım sonuna kadar gidicem bu işi başarıcam dedim,iyiki de demişim.Gündüz uykularında da aynı yöntemi uyguladım.Zeliha'nın uykuya geçiş süreci günden güne azaldı.Rekorum 5 dakika!İnanamıyorum buna ama öyle:)))En fazla yarım saat sürüyor uyuması kuzumun.Onlar da gündüz uykuları.Gece uykusuna geçişi daha kolay oluyor.Ben kucağıma almak için ağlamasını beklemiyorum.Çünkü benim kızım yöntemi ilk denediğimde ağladı,sonra pek ağlamadı.Zaten normalde de fazla ağlayan bir bebek değildir.Bizimki yatakta dikilmeye,oturmaya çalışıyor sürekli.Oyun zamanının bittiğini anlayamıyor zira:)Ben de o her doğrulduğunda onu kucaklayıp,artık uyuması gerektiğini fısıldıyorum ve tekrar yatırıyorum.Bu arada ara ara ninni söylüyorum,sırtını pış pışlıyorum.Çok şükür herşey yoluna girdi ve ben tam 10 gündür Zeliha'cım sallanmadan kendi başına uyuyor oley!!!

Gece iki kere uyanıyor Zeliha.Uyandığında emzirip ,terlediyse badisini değiştirip,su içirip tekrar yatağına  yatırıyorum.Genelde hemen uyuyor ama bazen pış pışlamak gerekiyor.Sırtına pıt pıt,iki pış pış uyudu gitti:)))


Bir de çok önemli bir nokta var bu yöntemi uygularken bebeğin uykusunun geldiği anı kaçırmamak hemen yatırmak gerekiyor.Eğer geç kalırsanız uyumuyor,ya da uzun sürede sizi çıldırttıktan sonra uyuyor:((Ben bu konuda zorlandım ilk zamanlar.Şimdi ailecek takipteyiz."Hıh bak Zeliha saçını çekmeye başladı,yok kulağıyla oynuyor,aman esnedi "diye birbirimize haber veriyoruz:))Geç kaldık mı aman vay geldi başımıza:)))

Bu arada biz bir haftayı aşkın süredir Eskişehir'de eşimin ailesinyle beraberiz.Sahurdu iftardı derken günler hızla akıp gidiyor.Zeliha emeklemede hız rekorları kırıyor,evde el değmemiş yer bırakmıyor:)Bu aralar iştahı pek yok,ah şu dişler ahhh!Önümüzdeki Pazartesi 9 aylık olacak minik kuşum:)Doğum gününe 3 ay kaldı,zaman nasıl geçiyor..Hem çok hızlı hem de çok yavaş...

Şimdilik benden bu kadar.Mutfağa gidip iftar hazırlıklarına başlamalıyım.Bugün menüde mantı var söylemesi ayıp:)Annem açtı ,biz büktük.Zeliha da hamurlara el attı,hatta bir ara yer sofrasına tırmanmaya kalkıştı.Her tarafı un oldu:))Allah ağzımızın tadını bozmasın diyor ve kaçıyorum:)

Herkese hayırlı iftarlar olsun,Allah oruçlarımızı,dualarımızı kabul etsin..Amin...

13 yorum:

  1. Maşallah diyeyim de önce nazar değmesin.İyi olmuş kendi kendine uyuması ama bu biraz da çocuğun fıtratıyla ilgili.Benim en büyük oğlum sekiz yaşında ve çok zor uykuya dalıyor,ortanca ise beş yaşında ve uyuması beş dakika sürüyor.Bebeklikten beri böyle.Sakin,yumuşak başlı bebekler daha kolay uyutuluyor.Sanırım Zeliha'da öyle.Güzel güzel uysun bakalım.Selametle...

    YanıtlaSil
  2. Çabanı takdir ediyorum Filizcim, ben bu uyku eğitimi konusunda biraz farklı düşünüyorum kızımla doğduğu ilk günlerden beri birlikte yatıyoruz -yakın zamana kadar göğsüme kafasını koyup koala misali sarılıp uyurdu ve ben buna bayılırdım artık yastığına yatıyor ve uyuyor- bi ara bende niyetlendim tracy teyzeyi, ferber'i okudum uykusuz anneler-ki ben uykusuz bi anne değilim- kulübünden ilk günden beri haberdarım ama yöntemlerin hiçbiri içime sinmedi, yok tek başına uykuya geçmesi onun için bir aşamaymış, yok ayrı odası ayrı yatağı olmalıymış mış mış mış... Bi kere bu uyku eğitimi denen şey çocuğu ağlatmaktan geçiyor ve ben bunu kabullenemiyorum sonra çocuğumla uyumaktan, gündüz zaten işte ayrı geçirdiğim zamanları geceleri doya doya tamamlamaktan daha büyük keyif var mı dünyada ? Hele bi de gece uyku arası dönüp sarılıp "çok seviyorum annecim" demesi yok mu eriyip bit o anda... Her çocuk her anne farklı tabii bazen iki tarafında sağlıklı uyması için yatakları ayırmak gerekebilir ama bu durum bizim için söz konusu değil, bir de özgüveni gelişmez vs. gibi çıkarımlar var bunlar da bana göre çok sağlıklı açıklamalar değil çünkü çocuk gelişimi ve psikolojisi dediğin şey tek bişeye endeksli değil ve kanıtlanmış bir gerçek var ki ne kadar çok sevgi ne kadar çok güven o kadar iyi bir zeka ve kişilik gelişimi demek... Demem o ki allaha şükür bi tanecik evladım var bi tane daha olur mu bilinmez şimdi 30 yaşındayım 40-50 yaşıma geldiğimde bu günleri arasamda bulamayacağım, şundan eminim ki kızımda kendine güvenli sorumluluk sahibi bir birey olacak ve tüm insanlar gibi kendi kendine uyuyacak hatta ergenlikte odasına bile kimseyi istemeyecek, bense onun kokusunu doya doya içime çektiğim, yumuk ellerini öptüğüm, ipek saçlarını kokladığım ve ona doyasıya sarılıp uyuduğumla kalacağım... Bunlar nacizane benim hislerim ve düşüncelerim dediğim gibi her anne her bebek kendine özgü...

    YanıtlaSil
  3. Zeliha bebegi kocaman öpüyorum.
    cok faydali bilgiler, sagol.

    sevgiler eli

    YanıtlaSil
  4. gözün aydın filizcim:)) bu zorlu süreci atlattın darısı başıma inşallah.
    küçük kuzuyu ayağımda sallarken büyük kuzu gelip ayağımı gıdıklamasa ayakta sallamaya da razıyım ya:))ben de ancak tatil dönüşü başlarım bu işlere. zaten büyük kuzuyu da bi hizaya çekmem lazım.
    görüşmek üzere...

    YanıtlaSil
  5. maşallah zeliha bebege.))) benim kızımda 9 aylık ama daha emekleme falan yok yerde olmayı hıç sevmıyor herhalde emeklemeden yürüyecek diyte ümit ediyoruz :)))bu günlerde hiç yemek yediremıyorum herhalde sıcaklardan diye düşünüyorum inşallah açolır iştahların bütün bebişlerin ...birde kolagını deldırmek zor oldumu bende istiyorum deldirmek çok sagol sevgiler:)))

    YanıtlaSil
  6. ay ne güzel.. maşallah diyelim.. nazar değmesin.. bizimkine belli olmuyor maalesef.. inatlaşmakta istemiyorum henüz.. ama en kısa zamanda bu sorunu halletmemiz lazım..

    YanıtlaSil
  7. allah ağzınızın tadını bozmasın.
    Mail adresini göremedim bloğunda blogger annelerindeki röportaj eşleştirmeleri için husniyeonder@hotmail.com mail atar mısın?

    YanıtlaSil
  8. zeynep,teşekkür ederim canım,her bebeğin tarzı var sanırım uyku konusunda...

    aysun,dediklerine katılıyorum arkadaşım,bugünler geri gelmez doya doya yaşamak her anı paylaşmak lazım.ben de iki ay kadar beraber uyudum kızımla ama açıkçası pek rahat edemedik eşimle,onu ezicez falan diye.6 aya kadar da aynı odada uyuduk.şimdi kendi odasında.bu da benim tercihim.

    eli,sağol canım bizden de öpücükler sevgiler..

    moriçe,teşekkrler canım,ne diyeyim Allah kolaylık versin tüm annelere:)

    fadi,benim kız da iştahsız canım,ben kafayı yicem ama o çok az şey yiyor:)seninki bizim kızdan önce yürür bakarsın:)kulağını bi kuyumcuda deldirdik e acıdı biraz tabi ama bir iki dakika ağladı o kadar.10 gün kadar ilk takılan küpe kaldı kulağında sonra altın taktık.bir sorun olmadı çok şükür..
    sevgiler..

    sevgi,doğru zamanı bulmak lazım canım,kolay gelsin sana da..

    YanıtlaSil
  9. aferin zelihacığa benim de en kısa zanmada bu yöntemi uygulamam gerekiyor ama daha biraz vaktimiz var sanırım...

    YanıtlaSil
  10. bizimki hala emerek uyuyor :) emzirme bitince ne yapacağıma o zaman karar vereceğim, bakalım neler yaşıyacağız:) bu cici blogu takibe alıyorum, bana da beklerim.Güzel paylaşımlarda bulunmak dileğiyle :)

    YanıtlaSil
  11. filizcim deneyimlerinden öyle çok faydalanıyorum ki...iyi ki benim bloğa gelmişsin ve tanışmışız.bu yazını okuduktan sonra biraz daha araştırdım.feberi tracyi bir kez daha okudum.kızım Deren 3 ayını dolduralı birkaç gün oldu.bu süreçte kucakta konuşarak uyumaya bayılıyordu.bayramda da kayınvalidemlerde aynı şekilde uyumaya devam etti.bayramdan dönünce karar verdim hem de 3. ayımızı doldurmamız sebebiyle kararlı bir şekilde başladım.netten derene özel bir ninni indirdim.yatağını odasına taşıdım.ilk deneme süperdi hiç zorlanmadık çok şaşırdım ama 2.de bayağ bir ağlattım minnoşumu.devamında ise şaşılacak şekilde çabuk alıştı.hatta şimdi odasında mışıl mışıl uyuyor.geceleri yanıma o uyurken alıyorum.henüz çok küçük odası da biraz uzak o yüzden yanımda yatırıyorum.sırada uyku arkadaşı var.:)tekrar teşekkür ediyorum sana ve tracy teyzeye:)

    YanıtlaSil
  12. Filiz hanım merhaba, bu yazıyı bir yıl önce yazmışsınız ama uyumayan bebeği olan anneler sizi yıllar sonra bile rahatsız edebilir. Bu uygulamadan sonra kızınızın uyku düzeni nasıl devam etti. Merak ettim. Ben şuanda uyku meleği ve kim west'ten faydalanmaya çalışıyorum. Bebeğim 6 buçuk aylık. Gece gündüz uykumuz çok kötü.selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rahatsızlık ne demek:)evet uzun süre bu yntemi kullanarak rahat etttim ama sonradan tamamen benci,lce kendi rahatımı düşünerek yöntem değiştirdim.şimdi kızımı uyuturken ben ya da babası yanına uzanıyoruz.yüzümüze gözümüze dokunarak kolayca uyuyor.ama o yönteme deam etmek daha akıllıca olurmuş şimdi anlıyorum:)kolaylıklar dilerim.o günler o kadar çabuk geçiyor ki...

      Sil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.Her blog yazarı gibi yorum okumaya ve cevaplamaya bayılıyorum:))