2 Nisan 2012 Pazartesi

EK GIDALARA GEÇİŞ-1

Başlık ders adı gibi oldu ama neyse idare edin artık:)))Biliyorum internet alemine epey uzak kaldım son günlerde,napalım artık bebekli bir aileyiz biz ve eski düzenli hayatımızın yerinde yeller esiyor:)Yanlış anlaşılmasın şikayetçi değilim ama çok yorulduğumu belirtmeden geçemicem.Canım kızım büyüdükçe biz de anne baba olarak büyüyoruz,her geçen gün yeni şeyler öğreniyoruz.

Geçen Perşembe günü Zeliha'yı doktora götürdük,tam da 5.ay dönümünde...Rota virüsü aşısının ikinci dozu uygulandı.Rutin muayene sonrası Zeliha'nın geçen ay 400 gram aldığı ve bunun yeterli olmadığını öğrendik.Boyu 68 santim olmuş,kilosu ise 7.650 gram.Ek gıdalara hızlı bir geçiş yapmalıyız diyen doktoru duyunca biraz heyecanlandım doğrusu.Anne sütüyle bebeğimi beslemek ne kadar da rahat ve kolaydı oysaki.Ama napalım herşey yavrumun sağlığı için...O günden beri bizim evde günde üç kere mama şenliği düzenlenir oldu:))Ama ne şenlik yaaa:)))Kuşluk vakti cam rendede rendelenmiş elma püremiz,öğleden sonra bir kahve fincanı ev yapımı doğal yoğurdumuz,akşam da yatmaya yakın kaşık maması,sütlü ve pirinçli...İlk kaşık mamasını yerken beni hiç üzmeyen minik kuşumu fotoğrafta görüyorsunuz.Amaaaaaa ya sonraki mama saatlerinde de böyle cici  bir kız olduğunu söyleyebilseydim keşke:((Ağlıyor,ağzını açmıyor,puffff diyerekten etrafını mamaya boğuyor benim fıstığım:))Amma zor işmiş yahu ek gıdaya geçiş...Oysa doktor kaşık mamasını sever demişti.Ama bizim kız anasına çekmiş,azıcık gurme galiba,hatta doğuştan gurme dediklerinden olsa gerek:))))Bugün kaşık mamasını yerken kaşığı bıraktım parmağımla yedirdim,biraz işe yaradı..Az veriyorum zaten.Alışana kadar böyleyiz artık.İki hafta sonra sebze püreleri ve ev yapımı tarhana çorbasına başlıcaz.Allah yardımcımız olsun ne diyeyim:))

Yok mu bana bir akıl verecek anne blogger oralarda?Hu huuuu kızlar bana yardım edin ya nolursunuz....Bütün bebekler aynı mı oluyorlar ek gıdalara geçişte ve nasıl daha kolay atlatabiliriz bu dönemi.Önerilerinizi bekliyorum..Sevgiler...

15 yorum:

  1. cnm ben de tam katı gıdalara geçişe bakıyordum netten, blogu bir açtım direk senin bu postun :) biz henüz ek gıdaya geçmedik, kısmetse bu ay geçirecek dr. bak bu site belki işine yarar www.gurmebebek.com öptüm fıstığı, sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Maşallah size ya 5 ay oldu ha...zaman ne çabuk geçiyor.ah Filiz inan ben de çok yoruluyorum.ne yapıpta yorulduğumu bende bilmiyorum.ev işi filan yok tamamen kapattım o defterleri,tek yaptığım tüm gün oğlumla ilgilenmek.kafa zaten uçtu benim,doydu mu,gazı mı var,mutlu mu,uyuyacak mı diye düşünmekten bir de üstüne uykusuzluk eklenince yorulmamak işten değil.Benim izinde nisan sonunda bitiyor normalde ama uzatabilirsem uzatacağım izni.
    Allah bize de göstersin o ek gıda dönemlerini.evet zor bi dönem ama besleme açısından benim şu dönemimde zor biliyosun :( çevremden duyduğum kadarıyla ek gıda döneminde genelde anneler zorlanıyor alışana kadar.sizinde düzelir elbet ama sabretmek lazım.ah keşke tecrübeli olsam da sana yardımcı olabilsem.inşallah kolay ve güzel bi geçiş dönemi olur bu döneminiz,biz de senin tecrübelerinden paylaşırız artık...

    sevgilerle...

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar, maşallah ne tatlı kızınız. Allah analı babalı büyütsün.
    Henüz bebeğim yok ama 6 aylık yeğenim var. Şimdi onlarda ek giıdaya başladılar. Sorarım annesine yaşadıklarını, paylaşırım sizinle. :)
    İyi akşamlar.

    YanıtlaSil
  4. MAAŞALLAH KIZIMIZ KOCAMAN OLMUŞ.EK GIDALARA GEÇERKEN BEBEĞİN BİR ALIŞMA SÜRECİ VAR ÇÜNKÜ DEĞİŞİK TADLARI ALGILAMA ÇABASINDA.BAŞINI BİRAZ DAHA DİK TUTARSAN YUTMADA ZORLUK ÇEKMEZ,PÜSKÜRTME OLAYI HEP OLUR DAHA SONRA GEÇER,SABIR İSTEYEN BİR YOLDASIN.SEVGİLERİMLE

    YanıtlaSil
  5. maşallah kuzuma kocaman olmuş allah nazardan saklasın.sadece tek çeşit mama mı verdiniz yoksa farklı çeşitlerini de denediniz mi?üst üste aynı şeyleri yemek bebekleri sıkıyor.bu sebeple arada bir mamanın çeşidini değiştirirseniz daha kolay yedirebilirsiniz.benim kızımda yaşadığım bir olaydı bu.birde pirinç unuyla yapılan mamayı çok seviyordu.inşallah kolay atlatırsınız.bebekler tarhana çorbasına bayılıyor.birde mercimek çorbasına.yani benim kızım ve çevremdeki bir çok arkadaşımın bebeği severek içiyordu.sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Canim sen gercektende hizli gecis yapmissin. Oysa benim bildigim ilk geciste sadece ve sadece meyve püresi ve sebze püresi ve su olur yogurt falan daha yedirmemen lazim tatlim. Tarhana corbasi falan daha yedirme bence önce meyve püresinden baslayacaksin daha sonra sebze püresi ama mutlaka su vermelisin arada bir. Süt verme daha senin sütünü vermeye devam et

    YanıtlaSil
  7. uyyy bu kuzu büyümüş de yemek yemeye mi başlamııış.
    e öğretmenlik kanına işlemiş.bize bu posttan ne anladınız şimdi diye sormuyorsun buna seviniyoruz:)
    bu konu için seni nevanın günlüğüne ablacıma yönlendiriyorum.neva da yiyecek seciyor :) ben bi defa bi öğününde yedirmiştim.peynir verdim ağzını açmadı muz verdim havada kaptı :))))) zaman geçtikçe azalıcak sıkıntıların filizcim.hernekadar meşakkatli olsa da bu küçük şeyler hayatın şefkat yönü..huzur veriyorlar..

    YanıtlaSil
  8. kolay gelsin filiz ....bende işe başlıcağım için 4.ayda ek gıdaya geçicez..ek gıdaya geçiş kolay değilmiş demekki.allah yardımcımız olsun hepimizin...kuzucuklarımız sağlıklı olsunda....

    YanıtlaSil
  9. Küçük hanım objektifi çok seviyor belli. Direk gözler orada:))

    YanıtlaSil
  10. merhabalar benimkızım altı yaşına yenigirdi ekgıdalara 3aylıktı başladım ama püre yaparak ve cok pişmanım çünkü püreliyiyen cocuklarda çigneme ve yutma güçlügü cekiyor ilerki yaşlarda benimkızım anasınıfında yani 3 4 ay oluyor pütürlü yiyecek yiyeli sen sen ol corbaları meyveleri püre yapma benim gitmdegim doktor kalmadı ancaalıştı ve benim ömrümden ömür gitti.

    YanıtlaSil
  11. Alışacak merak etme Filiz:)Aynı cümleleri ben de yazmıştım bir kaç ay önce,bırrrrt yapıp püskürtüyordu:)Geçti şimdi çok şükür.Hepsine aynı anda başlamasan daha iyi olur belki.Anne sütünden başka bir şey almayan bebek aynı gün içinde hem yoğurt hem meyve hem tarhana yiyince kafası karışmış olabilir.Biz tarhanaya 8. ayda başladık baharat falan var içinde diye sanırım.Önce sebze çorbası demişti doktor.Kolaylıklar diliyorum:)

    YanıtlaSil
  12. maşallah prensesine.bizim kız 9 aylık şimdi.6.ayında yoğurtla başladık ek gıdaya.öğlenleri bir fincan yoğurt veriyordum.7. aya kadar aralarda 1 er dilim mandalina emiyordu.7 ayın sonuna doğru bir iki dal ıspanağı 1 tatlı kaşığı pirinçle haşlayıp yedirdim.beğendi bir dene bence ama deneyeceğin ilk tatlar en fazla 2 tatlı kaşığı olsun.sevdiyse devam et.ama sevmediyse zorlama.aradan zaman geçsin tekrar denersin.mercimek çorbasına havuç ve patates koyarak yapıyoruz bayılıyor ilk zamanlarda tarhanada iyi oluyor.patates püreside beğenileri arasında.bebekten bebeğede değişen bir durum. bizim minik yemek yemeyi öyle sevdiki beni emmeyi bıraktı.
    Aslında sütün varsa bir iki ay daha geciktirebilirsin ek gıdayı.sadece meyve suları ve yoğurt ver.birde çok fazla püre olmasın yiyecekleri.yutmayı,dişi olmasada çiğnemeyi öğrensin.pütürlü pütürlü ver.
    çok uzun ve karışık yazdım.umarım faydalı olur.sormak isteidğin şeylerde bloguma beklerim.

    YanıtlaSil
  13. yemyeşildeniz,baktım o siteye baya faydalı oldu canım ya sağol..gerçi ben bu yorumu yazana kadar benim kız mamalarta sda alıştı zaten:)darısı başınıza şekerim...

    bir güzelçift,yorgunluklar geçicek inşallah canım,yeter ki sağlıklı olsun yavrularımız..zaman skıyor,seninki de pürelere,mamalara başlar yakında..öpüyorum canım..

    gülşah,Allah sana da nasip etsin canım sağlıklı bir evlat..teşekkür ederim ilgine...


    aksungur46,teşekkür ederim ablacım,inşallah yakında alışır kuzum..

    mihrimah,çok sağol canım..ben de sütlü pirinçli bir mama veriyorum.çorbalara henüz başlamadık.mamaya alıştı gibi şimdilik bakalım belki ilerde değiştiririm..

    nesliname,doktorumuz ne dediyse yapmaya çalışıyorum canım,anne sütüne devam ediyorum zaten..herkes farklı şeyler söylüyor benim de kafam karıştı aslında..


    küçük şeylerdükkanı,çok teşekkür ederim canım bakıcam ablanın bloguna..sevgiler..


    kendimodam,ah çalışan anne olmak ne kadar zor,şimdiden beni sıkıntılar basıyor canım..napalım herşey onlar daha rahat yaşasınlar diye..sevgiler...


    adavedeniz,eee babası fotoğraf çekme hastası olunca kızı da modelliğe soyunur tabi:))

    mügehobi,canım tavsiyen için çok teşekkür ederim,mutlaka uygulucam.çok sağol ya...

    mylittleworld,tarhanaya daha başlamadık zaten.aslında alışmaya başladı biraz,özellikle yoğurdu güzel yiyor.açıyor ağzını kaşık gelirken:)ben de şükür duaları ediyorum:))

    zeyzey,yazdıkların çok faydalı oldu canım çok sağol...doktor kilosunu az bulunca başladık mecburen.bana kalsa sadece anne sütü verirdim.inşallah benim kızım emmeyi bırakmaz..sevgiler canım..hemen ziyaretine geliyorum..

    YanıtlaSil
  14. maşallah subanallah.. pek büzel bebemiz..
    bizim doktor kaşık mamalarını hiç verdirmemişti.. evde yaptığınız şeylerle besleyin demişti.. biz ilk sebze sularıyla başladık..
    3 farklı renk sebze sarı turuncu yeşil ( patates-havuç-kabak / patates-bal kabağı- ıspanak gibi..) onları sotelik doğrayıp suda haşladım.. sonra sebzeleri süzüp içine 1 çk irmik ve bir kaç damla zeytinyağı koyup irmik şişene kadar kaynattım.. öyle içirdim ilk iki hafta..yoğurdada beraberinde başladık.. sonra o sebzeleri püre yapıp vermeye başladım.. en doğrusunu anne bilir.. sen içinden nasıl geliyorsa öyle yap.. bizim doktor mızmız biraz.. hazır yiyeceklere gıcığı var..

    YanıtlaSil
  15. merhaba ,bende bir hafta oldu ek mamaya geçtım kızım 7. aya girdik ama çok araştırıyorum her şeyın en iyisini yapıyım, elımden geldıgı kadar sizin blogu gördüm takıbe aldım fikir fikirden üstündür bende beklerim sevgiler:)))

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.Her blog yazarı gibi yorum okumaya ve cevaplamaya bayılıyorum:))