6 Aralık 2009 Pazar

BAKLAVA DİLİMİ MODELİ



Örgü örmek isteyen ama modellerin nasıl yapıldığını bilmeyen arkadaşlar için bundan sonra açıklamalı örgü dersleri vermeye karar verdim.İlk model olarak baklava dilimi modelini seçtim.Yapması zevkli ve kolay bir model.Sadece ilk başta bedeninize göre kaç ilmekle başlamanız gerektiğine karar vermeniz lazım.Örneğin ilk kurulumu çok önemli.Bu modelde yaptığım kazağı burada görebilirsiniz.Eğer benim gibi 38-40 beden giyiyorsanız böyle bir kazağa 4 numara şişle örerseniz 96 ilmekle başlayabilirsiniz.İpin kalınlığına göre sayı artabilir yada azalabilir.Şimdi modelin açıklamasına geçelim:













Modelin nasıl kurulduğunu 27 ilmek üzerinden anlatıcam.27 ilmek çekip istediğimiz lastik boyuna ulaşana kadar 1 düz 1 ters örüyoruz.Ardından örgünün düz tarafından modele şöyle başlıyoruz.

1.sıra: 2 düz, 1 at(yani 1 artır), 2 topla(2 ilmeği aynı anda ör,yani 1 kes),7 düz ör,sıradaki iki ilmeği sağa doğru toplamamız lazım.Bunun için ilmekleri sol şişten çıkarıp sağdaki ilmeği sol şişe takıyoruz ardından soldaki ilmeği şişe alıyoruz ve ikisini topluyoruz.Buna sağa doğru kesme deniyor.1 at,1 düz,1 at,2 topla,7 düz ör,2 ilmeği sağa doğru topla,1 at,2 düz ör.Arka sıraların hepsini haroşa(ters) örüyoruz.
2.sıra: 3 düz,1 at,2 topla,5 düz,2 sağa doğru topla,1 at, 3 düz,1 at,2 topla,5 düz,2 sağa topla,1 at,3 düz ör.












3.sıra:4 düz,1 at,2 topla,3 düz ,2 sağa topla,1 at,5 düz,1 at,2 topla,3 düz,2 sağa topla,1 at,4 düz ör.



4.sıra: 5 düz,1 at, 2 topla,1 düz,2 sağa topla,1 at,7 düz,1 at,2 topla,1 düz,2 sağa topla,1 at,5 düz ör.














5.sıra:6 düz,1 at,3 topla,1 at,9 düz ör,1 at,3 topla,1 at,6 düz ör.


6.sıra:4 düz,2 sağa topla,1 at,3 düz,1 at,2 topla,5 düz,2 sağa topla,1 at,3 düz,1 at,2 topla,4 düz ör.

7.sıra:3 düz,2 sağa topla,1 at,5 düz,1 at, 2 topla,3 düz,2 sağa topla,1 at,5 düz,1 at,2 topla,3 düz ör.













8.sıra:2 düz,2 sağa topla,1 at,7 düz,1 at,2 topla,1 düz,2 sağa topla,1 at,7 düz,1 at,2 topla,2 düz ör.


9.sıra:1 düz,2 sağa topla,1 at,9 düz,1 at,3 topla,1 at,9 düz,1 at,2 topla,1 düz ör.

Bu işleme anlatıldığı gibi devam ediyoruz.Gördüğünüz gibi dilimlerin biri açılırken yanındakiler kapanıyor.

Örmeye başlamadan önce bir kağıda modeli ilmekleriyle yazın.Böylece modeli kurun ve öyle örmeye başlayın.Anlaşılmayan yerler varsa yorumlarınızda belirtin yardımcı olayım.Sevgiler..


Dikkat:Modelin nasıl yapıldığını videoya çekerek anlattım izlemek için buradaki yazıma bir bakın..

25 yorum:

  1. tamda bu renk ve bu modelden hırkam vardı cok severek gıydım ayrıca ornegı yapmak cok zevklı elıne saglık canım

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim canım...

    YanıtlaSil
  3. harikasınız ne zamandır bunu nasıl yapabilirim diyordum teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. semracım teşekkür ederim beni takip etmeye devam et birbirinden güzel örgü modellerini açıklamaya devam edicem...

    YanıtlaSil
  5. zevkle izliyorum sizleride beklerim

    YanıtlaSil
  6. Sevgili filiz örneklerinizi takibe alıyorum. Bizlerle paylaştığınız için teşekkürler güzellikleri paylaşmada buluşmak üzere sevgiyle kalın....

    YanıtlaSil
  7. ben yeni başladım örgüye:S ve 6. sırada kafam karıştı 3 düz orunce dıger dılımın yarısında baska bır dılım baslıyor ya gırıstekı 6 duzu eksıltırsem 7 duzu 5 duze cekmek zorunda kalıyorum.bastakı 6 duzu degıstırmezsem 3 duz yerıne 1 duz ormemm gerekıyor.

    YanıtlaSil
  8. Emel'cim,sayılarda bir hata yok.6.sıraya kadar fotoğraftaki gibi ördüğüne emin misin?çünkü ilk beş sırayı tam düzgün ördüysen 6.sırayı da doğru kurabilmen lazım.bu arada ben sadece ön sıraların sayılarını yazdım.arka sıralar hep haroşa(ters)örülecek.bir de "2 topla" demek 2 ilmeği beraber düz ör demek,yani iki ilmeği bir ilmeğe düşürmek demek.
    dikkat edersen baklava dilimleri bir açılıyor,bir kapanıyor.sen bir yaptıklarını kontrol et,bana yine yaz tamam mı..olmazsa video çeker yayınlarım..kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  9. Ben de 6.sıradan sonra koptum aynı Emel'in dediği gibi oluyor.Video çekip yayınlarsanız sevinirim.
    9.sırada 2düz-2 sağa topla,1 at,9 düz,1 at,3 topla,1 at,9 düz, 1 at,2 topla mı yoksa 3 topla mı???
    Acil cevaplarsanız çok sevinirim.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Filiz Hanım 5 gün önce sizden örnek hakkında bilgi istedim ama cevaplama gereği bile hissetmemişsiniz.Oysa örneğinizi çok beğendim ve kızıma örmek istemiştim.

    YanıtlaSil
  11. Burcu Hanım,yazdıklarınız beni çok üzdü..yaklaşık 10 gündür tatildeydim ve bu akşam evime yeni geldim.tatil süresince de sadece yorumlarımı yayınlayabildim.son yazımda tatile çıkacağımı yazmıştım.bu kadar sitem edeceğinize son yazımı okusaydınız keşke..lütfen böyle şeyler söylemeden önce bir kere daha düşünün.dinlenir dinlenmez sorunuza yanıt vericem merak buyurmayınız.

    YanıtlaSil
  12. Filiz Hanım sadece bu sayfanızı sık kullanılanlara ekledim ve direk açıyorum ,diğer yazılarınıza bakmıyorum.Bu sayfanızdaki son yazınızda da tatile gideceğinize dair her hangi bir bilgi yok.Böyle bir bilgiyi görmüş olsam ikinci yorumumu yazmazdım.Yazdığımı yayınlayıp yorum yazmayınca tekrar yazma gereği hissettim.Sonuçta bilerek ve özellikle sizi üzemem tanımıyorum bile.
    Daha önceden de dediğim gibi modelinizi çok beğendim ve Şubat tatilinde evdeyken kızıma örmek istedim.Zaten o da modeli görünce çok beğendi ve sürekli bana soruyor ne zaman öreceksin diye.
    Tekrar söylüyorum bir yanlış anlama olmuş ve amacım asla sizi üzmek değildi,kusura bakmayın.Size iyi dinlenmeler.

    YanıtlaSil
  13. filiz hanım çok teşekkürler sayenizde yeni bir model öğrenmiş oldum

    YanıtlaSil
  14. Çok teşekkürler Filiz Hanım. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  15. Filiz hanım merhabalar,
    baklava diliminden yelek yapmak için internette bayağı araştırmamdan sonra sizle karşılaştım. örneği yazılı anlatımınızdan çıkaramadım.videoları izleyince sorun ortadan kalktı.Anladığım kadarıyla herkes benimle aynı yerde yanlış yapmaya başlamış.Yazılı verdiğiniz anlatımda 6.sırada "4 düz,2 sağa topla,1 at,3 düz,1 at,2 topla,7 düz,2 sağa topla,1 at,3 düz,1 at,2 topla,4 düz ör" şeklinde anlatmışsınız. Biz acemiler dedidiğiniz rakamlardan şaşmayınca baklava dilimi yarıdan sonra kayıyor. Videonuzu izleyince hatayı farkettim. Örneği okumayı öğretmişsiniz orada:)Yanlış anlamazsanız ve bana kızmazsanız paylaşmak isterim. 2 topla,7 düz,2 sağa şeklinde yazınca örnek bitimi toplam 9 ilmek olmalı diye düşünmüştüm. Halbuki videodan izleyince 2 tane toplanan ilmek bir düz sayılıyor. 5 düz ilmek işleniyor. 2 sağa toplanan ilmek de 1 düz sayılıyor. toplam 7 düz ilmek oluyor. Böylece örnekde oturmuş oluyor. Bu arada benim ipim ince. 68 ilmek ile yeleğin ön yüzünü başladım.Çok olmazsam eğer bir sorum olacak. Bir şiş boyu ördükten sonra kol oyuntusu yapmak lazımmış. Kol oyuntusunu kaç sırada yapmalıyım ve kaçar kaçar kesmeliyim. Şimdiden teşekkür ederim. Kolay gelsn.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatma Hanım,dikkatiniz için teşekkür ederim ,malesef yanlış yazmışım,hemen düzelttim.

      kol oyuntusunu ben genelde 3+2+1+1 şeklinde sırayla keserek yapıyorum.eğer şişteki ilmek fazlaysa 4+3+2+1+1 şeklinde kesiyorum.yani il sırada her ,ki taraftan 4 ilmek kesiyorum.sonraki sırada 3 ilmek kesiyorum...böyle devam ediyor.kolay gelsin...

      bir de bir şiş boyu ördükten sonra kol oyuntusu kesmek için erken olabilir.örgü boyunu kendinize göre ayarlayın bence..

      Sil
    2. selamun aleykum filiz hanim sizden bir ricam olacakti eger biliyorsaniz birde delikli degilde sade baklava dilimi modelini paylasabilirmisiniz acaba sizden rica etsem bende esime sweter ormek istiyorum ama delikli istemiyorum acikcasi sade erkege daha iyi gider diye dusunuyorum yaridimci olabilirseniz cok tesekkur ederim olamazsanizda tesekkur ederim Allah a emanet olun kizinizi opun benim yerime maasaAllah cok tatli selametle...

      Sil
    3. selamun aleykum filiz hanim aca sizde rica etsem eger biliyorsaniz baklava dilimi modelinin deliksiz olaninida paylasabilirmisiniz simdiden tesekkur ederim

      Sil
  16. I needed to thank you for this good read!! I absolutely loved every little bit of it.

    I have got you saved as a favorite to check out new things you post…

    Look into my web page ... hultquist jewellery wholesale

    YanıtlaSil
  17. paylaşım için teşekkürler ben bu örneğinizi bebek battaniyesi yapımında kullanmayı düşündüm sizce kaç numara şişle başlamalıyım
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  18. paylaşım için teşekkürler. ben bu örneğinizi bebek battaniyesi yapımında kullanmak istiyorum size kaç numara şişle başlamalıyım
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  19. şuan bu modeli yapmaya çok ihtiyacım var ama yapamıyorum :( videosu da acılmıyor. umarım sesimi duyan olur şuan :(

    YanıtlaSil
  20. şuan bu modeli yapmaya çok ihtiyacım var ama yapamıyorum :( videosu da acılmıyor. umarım sesimi duyan olur şuan :(

    YanıtlaSil
  21. bu modelin videosuna acil ihtiyacım var yada detaylı anlatım.bilmeyen biri içn cok zor :( bana yardım edeck biri vardır umarım.çok acil ödevm için lazım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yasemin hanım video çalışıyor ama..şimdi kontrol ettim

      Sil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.Her blog yazarı gibi yorum okumaya ve cevaplamaya bayılıyorum:))