28 Mart 2010 Pazar

MOR YAPRAK MODELİNİ AÇIKLADIM

Bu güzel modelin nasıl yapıldığını sizlerle paylaşmak istiyorum.Daha önce yabancı bir sitede bu modelden yapılmış çok hoş bir şal görmüştüm.Ama yaprakların ortalarındaki düz ilmeklerin nasıl yapıldığını bir türlü anlamamıştım.Uğraşa uğraşa nasıl yapılacağını buldum ve ortaya güzel bir model çıktı.Bu modelden şu sıralar kendime baharlık bir hırka örüyorum.Biter bitmez yayınlıcam inşallah..Hadi şimdi geçelim modelin nasıl yapıldığını anlatmaya:
Modeli iki yaprak üzerinden anlatıcam,siz istediğiniz kadar artırabilirsiniz.Yanlara 3er kenar ilmeği koyuyorum ben.Arka sıralar hep ters örülecek.
** Yazan yerdeki 3 ilmek şöyle örülerek 1 düz ilmeğe dönüştürülecek:sol şişteki sıradaki üç ilmekten ilk ikisi örülmeden sağ şişe alınır,en sondaki ilmek düz örülür.sağ şişe aldığımız ilmeklerden soldaki şişten çıkarılıp bekletilirken,sağda kalan ilmek düz ördüğümüz ilmeğin üzerinden geçirilir.Sonrada beklettiğimiz ortadaki ilmek aynı şekilde düz ilmeğin üzerinden geçirilir.Böylece yaprakların ortalarındaki düz ilmek çizgisi oluşur.

31 ilmek üzerinden örneği anlatmaya başlıyorum:
1.sıra:3 düz(kenar ilmekleri),1 düz,1 dola,4 düz,**,4 düz,1 dola,1 düz,1 düz,4 düz,**,4 düz,1 dola,1 düz,3 düz(kenar ilmekleri)
3.,5.,7. sıralar 1.sıranın aynısı örülecek.
9.sıra:3 düz,2 düz,1 dola,3 düz,**,3düz,1 dola,3 düz,1 dola,3 düz,**,3 düz,1 dola,2 düz,3 düz
11.sıra:3 düz,3 düz,1 dola,2 düz,**,2 düz,1 dola,5 düz,1 dola,2 düz,**,2 düz,1 dola,3 düz,3 düz
13.sıra:3 düz,4 düz,1 dola,1 düz,**,1 düz,1 dola,7 düz,1 dola,1 düz,**,1 düz,1 dola,4 düz,3 düz
15.sıra:3 düz,5 düz,1 dola,**,1 dola,9 düz,1 dola,**,1 dola,5 düz,3 düz
17.sıra:3 düz,2 ilmeği beraber sağa doğru ör,4 düz,1 dola,1 düz,1 dola,4 düz,**,4 düz,1 dola,1 düz,1 dola,4 düz,**,4 düz,1 dola,4 düz,2 ilmeği beraber sola doğru ör,3 düz
19.,21.,23. sıralar 17. sıra gibi örüleceksonra açıklamanın başından itibaren devam edilecek.

19 yorum:

  1. Bu tür kesmeli modellerin muntazam durması için biraz uğraşmak gerekiyor.Ben bazen üşenip sıradan kesiyorum ama aynı şey olmuyor tabii.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Filizcim uğraşmış ayrıntılı bir şekilde yazmışsın..Ben örgü örmeye başlkarsam bir gün mutlaka bu modelden yaparım inş (: Emeğine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. bu modelı cok csevıyorum cok guzel duruyor elıne saglık

    YanıtlaSil
  4. çok güz<el anlatmışsın bende şuan bu modelden bir bebek süveteri örüyorum

    YanıtlaSil
  5. güzel yorumlarınız için hepinize çok teşekkür ederim,ben ajurlu modelleri çok seviyorum,düz örgüyü oldukça sıkıcı buluyorum.daha farklı modellerle pek yakında buradayım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cok güzel elinize saglik banada yardimci olabilirmisini bir modelgördüm okadar hosuma gittiki ama birtürlü cikaramiyorum yardimci olurmusunuz

      Sil
    2. nasıl bir model acaba isterseniz linkini yazın bir bakayım..

      Sil
  6. canım maşallah sana ellerine sağlık. bende yaprakl şal başladım yapamayınca da söktüm

    YanıtlaSil
  7. canım ya sen hiç uyuymazmısın? Her açtığımda farklı bir örgü ne zaman yapıp yayınlıyorsun aklım almıyor.Nazar olacak diye korkuyorum.Şaka bi yana gerçekten hepsi çok şık ellerine sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. gercekten güzeller elinize saglık:)

    YanıtlaSil
  9. aciklamaniz icin tesekkürler ama ben yapraklarin ortasindaki ilmegi bir türlü düz öremiyorum lütfen bana yardimci olurmusunuz tesekkürler
    canpelin

    YanıtlaSil
  10. ellerinize saglık bende yapmak istiyorum modeli 4 ilmek düzler hemen kesilecekmi anlayamadım lütfen açıklarmısınız lütfen birde 31 ilmek üzerine kuruluyor yazılı ama29 çıkıyor sayılar neden yanlışmı anladım acaba hemen başlamak istiyorum cevap verirseniz sevinirim. bende sizin gibi sakaryalıyım

    YanıtlaSil
  11. merhaba ellerinize saglık (bende sakaryalıyım)mor örnek 31 ilmek üzerine kuruluyor yazılmış ama ilmekler 29 oluyor birde yıldız işaretli 4ilmekler hemen kesilecekmi? anlayamadım önceden örnekleri bakınca çıkarırdım yaşlandıkmı nedir bazen tekliyorum yardımcı olursanız şal yapmak istiyorum

    YanıtlaSil
  12. Filiz hanım yine ben mor hırkanın etek ucu görünecek gibi resimliye bilirmisiz lütfen teşekkürler

    YanıtlaSil
  13. sevgili didyma,ilmek sayılarını kontrol ettim,31 ilmek doğru,sadece açıklamada ilk sırada 1 dola yazacağım yere 1 düz demişim.yan yana 1 düz,1 düz dediğim yerde ikincisi 1 düz değil 1 dola olacak.yanlardaki 3 er düz ilmek dahil 31 ilmek ediyor. çift yıldız yazan yerde 3 ilmek var.bu ilmeklerin nasıl örüldüğünü ayrıntılı anlatmışım zaten.fotoğraf yüklemeye çalışırım ama bugün vakit bulamam sanırım.

    YanıtlaSil
  14. didyma,4 ilmek değil 3 ilmek olacak onlar.ayrıca bu 3 ilmeği kesmiyoruz.sadece birbirlerinin üzerine geçiriyoruz nasıl yapıldığını anlatmışım.


    canperi,ortadaki 3 ilmeğin nasıl örüldüğünü çok açık anlatmışım zaten,dikkatlice okuyun ve deneyin eminim yapabilirsiniz..sevgiler..

    YanıtlaSil
  15. İyi geceler filiz hanım en sonunda başardım örnegi 2.30 hala ugraşıyorum en sonunda çözdüm aslında örnekleri çabuk çözerim ne olduysa kafam durdu ama yaptım üçgen şal olurmu diye düşünüyorum şimdi ilginiz için teşekkürler.Benim sizden 5 yaş küçük 85 haziran dogumlu kızım var ben 50 yaşındayım çoçuklugumdan beri örgü dantel yaparım inatçı yapım vardır kaç gündür yapamadım diye delirdim.Ama başardım..

    YanıtlaSil
  16. Merhabalar,sayenizde modeli çıkardım taki 17. Sıraya gelene kadar,orda bi yanlışlık var mı?bir de 2 ilmeği birden sola örmek nasıl oluyor anlamadım :( yardımcı olur musunuz lütfen 😔

    YanıtlaSil
  17. Merhabalar,sayenizde modeli çıkardım taki 17. Sıraya gelene kadar,orda bi yanlışlık var mı?bir de 2 ilmeği birden sola örmek nasıl oluyor anlamadım :( yardımcı olur musunuz lütfen 😔

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.Her blog yazarı gibi yorum okumaya ve cevaplamaya bayılıyorum:))