Ben annemden reçel yapmayı öğrendiğimden bütün reçeller yapılırken meyverin şekerde bekletilip,sulanınca kaynatıldığını biliyordum.Ama bakın yeni bir yöntem öğrendim.Bu yöntemle meyveler dağılmıyor,daha diri kalıyorlar...Peki bu reçel nasıl yapılır:Öncelikle 1 kilo sert,taze mor erik çekirdeklerinden ayrılarak güzelce ayıklanır,çok ince olmayacak şekilde dilimlenir.Diğer yanda 2 bardak su ve 3 bardak şeker kaynamaya bırakılır.
Şerbet koyulaşınca erikler içine atılır.Kaynayınca altı kısılır.
Ara ara karıştırılır.Ben 40 dakika kadar karıştırdım,sonra yarım limonun suyunu ekleyip bir taşım daha kaynattım.Sıcakken kavonoza doldurup,soğuyunca kapağını kapattım.Bu sıcak günlerde buzdolabında saklayıp,havalar soğuyunca kilere kaldırmayı düşünüyorum.
İşte bu da reçelin bitmiş hali.Tadı enfes oldu doğrusu:)Kızarmış ekmekle,beyaz peynirle amma gider yaaa...
Bugün de iki kilo mor iri erikten marmelat kaynattım.Marmelat yapmak bence reçel yapmaktan daha kolay.Erikleri yıkadım tencereye koydum.Üzer,ne 2 bardaktan az fazla su koydum.Kaynamaya bıraktım.İyice yumuşayınca ocaktan alıp kevgire koydum.Kevgirin üstünde sadece çekirdekler ve kabuklar kalana kadar ezdim.Elde ettiğim karışımı tencereye alıp üstüne 2 bardak şeker ilave ettim.Güzelce kaynattım,yarım limon suyu ekleyip tekrar kaynattım.Sıcakken kavanozlara koyup kapağını kapattım.
Ne çok sulu,ne de çok katı oldu.Tam kıvamında.Tadı da tam süper yani:)
Bunlar da konsantre erik sularım.Konsantre diyorum çünkü kullanırken sulandırılıyorlar.2 kilo erik yıkanır tencereye konur,üzerine gelecek kadar su eklenir iyice kaynatılır.Sonra süzülür,yalnız posa ezilmez sadece suyu alınır.Bu suya 5 su bardağı şeker ekleyip tekrar kaynatılır sıcak sıcak kavonozlara kapatılır.Ben aynı yöntemle vişne konsantresi de hazırladım.
Erikten daha neler neler yapılır ama benden bu kadar:)Allah afiyetle,sevdiklerimizle yemeyi nasip etsin inşallah tüm kışlıklarımızı...Amin..
Bu arada domatesle neler yaptım o da başka bir yazıya konu olsun.Nitekim şimdiye kadar bizim mutfakta 30 kilo domates kaynadı da:))Ve daha da kaynayacak:))))
Herkese kolaylıklar dilerim